Mezinárodní přehlídka ohňostrojů

První červnový den vyrazili členové otrokovického fotoklubu do Brna, aby se zúčastnili velkolepé ohňostrojové akce,která pravidelně na přelomu května a června rozzáří brněnské dominanty Petrov a Špilberk.
STAROBRNO-IGNIS BRUNENSIS je mezinárodní přehlídka ohňostrojů s hudbou, která se v hlavní soutěžní části odehrává na hladině Brněnské přehrady. Přírodní prostředí kolem vodního jezera vytváří pro diváky příjemný amfiteátr s mnoha výhledovými místy, které jsou vhodné také pro focení. Ohňostrojové umění v tomto roce předvedli zástupci z Lucemburska, Itálie, Francie i Česka. Není bez zajímavosti, že upoutávka na akci se objevila také ve vysílání mezinárodního zpravodajského kanálu Euronews.
Fotoklub si pro svou návštěvu vybral 1. červen 2011, kdy byl na pořadu „BOUŘLIVÝ KONCERT“ z Francie. Na jeho designu se podíleli Bruno Giorgini a Erick Horvath ze společnosti STORM ARTIFICES. Podle autorů ohňostroj vypráví příběh o vztahu předvěkého člověka ke zvukům přírody. Člověk se nejdříve inspiroval zvuky ze svého okolí. Pomocí dřívek a kamenů se nejprve snažil napodobit zvuky přírody, posléze začal tvořit hudbu vlastní. O několik století později lidé uspořádali obrovský živý koncert. Ohňostrojová „bouře“ má být poctou prvnímu předvěkému člověku, který hudbu vytvářel.
„Během 20 minut plných prskání, střílení a světelných obrazců jsme měli možnost vyzkoušet si zachytit barevné obrazce. První nesnáze s nastavením ‚foťáků‘ jsme překonali a myslím, že se nám povedlo udělat několik podařených snímků. Mezi mnoha oceněnými ohňostroji skončil i ten navštívený. Získal cenu České televize „Scéna mezi ohni“. Hlavní cenu STAROBRNO – IGNIS BRUNENSIS, ale také cenu diváků a Českého rozhlasu vybojovala společnost VACCALLUZZO
z Itálie.

Martin Vacula, foto: Richard Vitásek

Fotografie: