EPOS – 1967-1980 v Domě umění města Brna

EPOS – 1967-1980 v Domě umění města Brna

Jiří Horák, Rostislav Košťál, František Maršálek, Petr Sikula aneb shrnující retrospektiva skupiny Epos představila ve dnech 28.9.-13.11.2016 celkem 200 kusů fotografií a další materiály vážící se k úspěšné činnosti této skupiny.

Autory pojil společný původ z Lidové školy umění. Tvorbou se line především téma dokumentární a krajinné fotografie, časem se však i toto zaměření proměňovalo v aranžované fotografie s psychologickými a sociálně kritickými přesahy. Také se do tvorby postupně dostanou náměty, kde autoři využívají modelů a modelek z řad studentů ŠUŘ a JAMU. Typickým projevem této tvorby jsou velmi dramaticky zpracované snímky focené obvykle širší optikou a vše následně umocněno postprodukcí v temné komoře. Autoři se pohybují na hraně reportáže, do které zabudovávají vymyšlené situace a kompozice často i s mnoha aktéry v záběru, tak aby tíživost doby, ve které snímky vznikají, byla patřičně vyjádřena.
Tato výstava tak dokonale podává obraz o přerodu amatérské fotografie v naprosto profesionální uměleckou tvorbu etablovaných autorů, jejichž neutuchající snahy se zdokonalovat nakonec přispěly i k rozpadu této skupiny ale nikoliv k opuštění své kvalitní tvorby. Z dekadentní nostalgie a expresivních snímků se tak vyvinula silná nejen společensky platná a aktraktivní alternativa k tehdejší oficiální tvorbě a Dům umění města Brna tak měl prostor představit strhující sérii snímků dokládajícíh touhu tvořit a osobitně se vyjádřit o životě kolem nás.

Textu od Pavla Vančáta využil a doplnil Karel Ševčík