Antonín Kostka – Má Vlára Městská Galerie Otrokovice 4.4.2022

Fotoklub Beseda Otrokovice dne 4.dubna.2022 v 18:00 tradiční vernisáží uvede v prostoru Městské galerie Otrokovice další tematickou výstavu. Tentokrát se diváci mohou těšit na černobílé analogové snímky Bílých Karpat. Výstava potrvá až do 1. května

ANTONÍN KOSTKA

Narodil se 16.10.1958, žije v Brumově-Bylnici.

Fotografovat začal v roce 1971 od počátku 80. let se ve volném čase systematicky věnuje fotografii přírody nejsevernější části Bílých Karpat na moravsko-slovenském pomezí v oblasti Vlárského průsmyku. Ve své tvorbě preferuje klasickou černobílou fotografii na střední formát negativu. Valná část jeho snímků je pořízena fotopřístrojem  Moskva V, starým jak sám autor. Ke svým oblíbeným motivům se mnohokrát vrací a pro jejich ztvárnění hledá neobvyklé a mimořádné světelné podmínky. Často exponuje jeden snímek mnoho hodin při svitu měsíce nebo hvězd.

Doposud uspořádal  přes stodvacet autorských  výstav a zúčastnil se desítek výstav kolektivních. Jeho fotografie byly oceněny na mnoha celostátních a mezinárodních fotografických soutěžích a v roce 1994 získaly zlatou medaili na mezinárodním bienále umělecké fotografie  STROM Ružomberok. Byly rovněž publikovány v knihách – např. Fořtovo království, Ze života lovců, Bílé Karpaty, Lovy ve třech světadílech, Od vesna do vesna a dalších. Tvoří výzdobu řady společenských interiérů a jsou zastoupeny v soukromých sbírkách v České republice, v Holandsku, v Izraeli, na Slovensku  a v USA.

Autor roce 2000 založil Fotoskupinu ANDROMEDA Brumov-Bylnice, jejíž je předsedou. V roce 2018 vydal obrazovou publikaci  MÁ VLÁRA  – soubor černobílých analogových fotografií je věnován přírodě a krajině Bílých Karpat. Lesy, stráně a potoky na bromostříbrných želatinových fotografiích jsou zachyceny v neobvyklé a mimořádné světelné atmosféře, častokrát  exponované celé hodiny při svitu měsíce, nebo hvězd.

Stránky věnované fotografické tvorbě:  www.kostkaphoto.com