Vladimír Brunton – Fotografické a papírenské kutilství

“Fotografické a papírenské kutilství Vladimíra Bruntona” je název příští výstavy, kterou náš fotoklub pořádá v Městské galerii Otrokovice. Vernisáž, na kterou jsou všichni zváni, proběhne 26.9. v 18 hodin.

Vladimír Brunton je český fotograf který vždy hledal nové, originální přístupy ve zpracování fotografických obrazů vycházející z nejstarších “klasických” metod jako je stříbrná želatina, cyanotypie ( modrotisk ) a tiskařská litografie.

Filmy a obrazy zpracovává vlastnoručně, postaru, dělá si i vlastní plátna a ruční papíry.

Kromě obrazů aktů, zátiší a přírody udělal dvě světově unikátní výstavy : “ Slavné české osobnosti “ ( velké obrazy vlastnoručně datované a podepsané portrétovanými, jako byli například Václav Havel, Tomáš Baťa, Miloš Forman a 60 dalších ) a “ Odhalená kabala “, (pohled na historii, současnost a budoucnost vývoje člověka a společnosti ).

Vzorem v životě i práci byl Bruntonovi František Drtikol a podobnost tady vidíme nejen v přístupu k fotografii ale i v hledání smyslu života ( u Drtikola to byl hlavně budhismus, Vladimír Brunton našel odpovědi ve vědě o životě – v “autentické” kabale.

V současnosti se Brunton věnuje hlavně výrobě ručních strukturovaných papírů a obrazy až 2×2 metry na ně přenáší slunečním osvitem.

Vladimír Brunton fotografuje téměř výhradně „postaru“ velkoformátovým deskovým fotoaparátem 8 x 10“ (cca 20,3 x 25,4 cm) Toyo nebo 4 x 5“ (10,2 x 12,7 cm) Linhoff s černobílým filmem, materiál následně vlastnoručně zpracovává chemickým procesem, jaký se používá v klasické černobílé fotografii. Fotografuje hlavně portréty a ženské akty a jeho snahou je pokračovat v duchu tvorby Františka Drtikola svým vlastním moderním způsobem. K vlastní fotografické tvorbě ho inspirovalo až v 35 letech setkání se skutečností, že jeho dědeček byl fotograf a zanechal po sobě mnoho starého fotografického materiálu, který měl možnost postupně využívat ke svým experimentům.