Výstava – ČCF a galerie Mánesova 54 v Kafkově domě vystavilo soubor Roger Ballen’s Shadowland 1982-2014.

Výstava  – ČCF a galerie Mánesova 54 v Kafkově domě vystavilo soubor Roger Ballen’s Shadowland 1982-2014.

 

České centrum fotografie o.p.s. pořádá výstavu (2. února – 16. března 2015, otevřeno denně 10:00 – 20:00) jednoho z nejvlivnějších a nejdůležitějších umělců 21. století, amerického fotografa Rogera Ballena v Kafkově domě na adrese: nám. Franze Kafky 24/3, Praha 1 Staré město.

Projekt představuje prostřednictvím 191 originálních fotografií autorovu tvorbu za posledních bezmála čtyřicet let. Jeho neobvyklé, nicméně charakteristické a provokativní práce diváka nabádají, aby se s nimi vydal na cestu do světa autorovy imaginace a zkoumal hlubší zákoutí vlastní mysli.

Roger Ballen se narodil v New Yorku v roce 1950, ale více než 30 let žije a pracuje v Jižní Africe.
Za posledních třicet let se jeho osobitý fotografický styl výrazně vyvinul. Pomocí jednoduchého čtvercového formátu, v ostrém kontrastu černé a bílé, zvýrazňuje svůj fotografický rukopis. V předchozích etapách tvorby, která vychází z tradice dokumentární fotografie, se jeho styl spíše přibližuje jakési “dokumentární fikci”. Po roce 2000 se v jeho fotografiích poprvé objevují lidé žijící na okraji jihoafrické společnosti. Ti se stále více stávají spíše spolupracujícími herci, než pouhými objekty jeho tvorby.
Jednotlivé etapy jeho tvorby jsou propojeny společným tématem a zároveň stále přinášejí nový a nový pohled na svět. V celkem devíti cyklech jeho prací je zaznamenán vývoj jeho fotografické tvorby.

Pražská výstava s názvem „Roger Ballen’s Shadowland 1982 – 2014“ je průřezem jeho celoživotní tvorbou a jedním z nejreprezentativnějších výběrů jeho fotografií.
Ballenova umělecká tvorba je na jedné straně provokující, na straně druhé uklidňující. Vytrhává nás ze světa neustálého shonu a vrací nás zpět sobě samým, do světa živých tvorů. Není snadné jeho fotografie pochopit, ale je takřka vyloučeno se do nich nezamilovat.