Lukáš Mach – Existence, výstava v galerii U Mloka

Lukáš Mach – Existence v galerii U Mloka

Olomoucká Galerie U Mloka dne 7. 2. 2018 vernisáží představila jednoho z mladších českých talentů Lukáše Macha a jeho výstavní soubor Existence. Shlédnutí bude možné v průběhu následujících týdnů až do 28.3.2018.  Nový soubor 13 fotografií je o hledání sebe sama. Analogovou cestou se autor vzpírá digitální době a ulpívá v tradičních postupech s vůní chemické vývojky.
Kromě toho a především díky tomu má zjevně prostor vracet se k pocitům, které moderní uspěchaný člověk téměř nestíhá v sobě registrovat, protože je snazší uložit si tento digiální svět prožitků do PC, kam se už nikdo zítra nepodívá. Svými koncepty fotograf ukazuje vlastní vnitřní svět veřejnosti. A obzvláště pak tímto konkrétním výstavním cyklem fotografií Lukáš Mach mluví o zmatcích našich životů, které stále neví, kam chtějí patřit. Je to jistá zacyklenost, ve které vstupujeme do bludných kruhů, ze kterých pak hledáme cestu ven. Je to soubor existenciálních otázek, kdo jsme, co chceme a kam vlastně směřujeme. Opakovaně si pak klade otázku zda to víme, nebo nevíme? A nejsme náhodou tak nějak ztraceni…? 
V přirozeném světle, starým aparátem a za přispění trpělivě pózující modelky vznikají syrové obrazy s prvky minimalismu a geometrickou hravostí. To vše je spojeno do jemných metafor konceptuální tvorby, která je trendem současné fotografie. Nad kouskem drátu tak divákovi zůstává okamžik k zamyšlení „Kam vlastně jdeme?“, které se poodkrývá podobně jako obraz se zvednutým pauzákem. Autor svou hravostí nenásilně nutí obecenstvo , které navštíví výstavu, nahlížet pod zavěšené texty, které střeží pod sebou uschované fotografie. Útržky dávné konverzace diváka vedou a definují rovinu výkladu jednotlivých obrazů, k nimž náležejí, se stejnou urputností, s jakou postava na jednotlivých obrazech vstupuje do kruhů, z nichž nedokáže aspoň pro tuto chvíli unikat.

oficiální text upravil Karel Ševčík