Richard Zahradníček – Street, Městská galerie Otrokovice

Výstavu fotografií Richarda Zahradníčka pořádá Fotoklub Beseda Otrokovice ve spolupráci s Městskou galerií Otrokovice  od 12.11.2018 –  9.12.2018. v prostorách galerie.

Richard Zahradníček (*1969) pochazí z nedaleké Kroměříže. Ve své fotografické praxi se věnuje především tématu street fotografie. Při svých výpravách ulicemi měst svým aparátem odvážně zachytává momenty, které jej zaujmou. Projevuje vynikající cit pro dramatičnost okamžiku a rychlou reakci při zachytávání zajímavostí právě se odehrávajících před objektivem jeho fotoaparátu.  Na svých fotografiích rád rozehrává hru světla a stínů. Kompozicí zdůrazňuje zaznamenané situace a výrazy v tvářích lidí, které potká. Autorovi také nelze upřít špetku vlídného humoru, kterým koření některé své streetové fotografie.

Pří tvorbě využívá aparát Nikon D7000 a Panasonic LX100 pro jejich menší rozměry a nenápadnost, která je pro tento fotografický žánr důležitá. Situace, které zachytává, potkává nejen v rodné České republice, ale spousta jeho známých fotografií pochází z 20 let cestování po zahraničních zemích, kam se vydává nejčastěji kvůli pracovním záležitostem. I přesto že s fotografií začal, až ve svých pětatřiceti letech říká o sobě, že jej setkávání s různorodými lidmi nebo jejich pozorování baví.  Na svých cestách po světě potkává místní obyvatele všech barev pleti a různorodého náboženského vyznání. To však, jak sám konstatuje, se mu stalo obohacením i do jeho vlastního soukromého života.

Richard Zahradníček má za sebou samostatnou výstavu v Brně v galerii To pravé ořechové, kterou uskutečnil v r. 2017 a jednu společnou výstavu v Kroměříži v klubu Stará masna. Protože více ambicí své fotografie zviditelnit zatím neprojevil, tak jej a jeho fotografie můžeme potkávat pouze na sociálních sítích. 

 

Z instalace a vernisáže fotografií: