1. workshop Kamínka 2011

Prezentace poutavých fotografií se zajímavými komentáři, novinky v oblasti fotografování i společné výšlapy do přírody a pořizování nevšedních snímků. Tak vypadal podzimní fotografický workshop „Kamínka 2011″, který uspořádal o uplynulém víkendu náš fotoklub. Setkání fotografů v malebné krajině Chřibů si nenechalo ujít více než šedesát účastníků, kteří přijeli načerpat inspiraci, ale také se podělit o zkušenosti v oblasti fotografie i fototechniky. Do rekreačního areálu Kamínka zavítali zástupci fotoklubů ze Zruče nad Sázavou, Děčína, Znojma, Frýdku-Místku, Příboru, a také několik nezávislých fotografů. Workshop byl obohacen celou řadou přednášek předních českých krajinářských fotografů.
Vladimír Kunc představil vydanou obrazovou publikaci Zakázaná Šumava. Jedinečné snímky zachycují některé veřejnosti nepřístupné oblasti Národního parku Šumava, především oblast Modravských slatí, hraničního chodníku od Poledníku po Plechý a Vltavského luhu. Celou knihu tvoří přibližně dvě stovky černobílých fotografií představujících současnou Šumavu, její krásu i boj o přežití.
Známý trutnovský krajinářský fotograf a cestovatel Ctibor Košťál obohatil účastníky workshopu o zážitky a ukázku fotografií z národních parků USA. Prostřednictvím jeho vyprávění se přítomní vydali na cestu dlouhou 6500 mil a navštívili devět států. Mimo jiné společně zavítali například do Yellowstonského parku, Monument Valley, Grand Canyonu, Death Valley, do národního parku Joshua Tree, Sequoia či Yosemite.
Prezentace Jiřího Říhy a Jaroslava Boumy zase představila novinky mezi aplikacemi pro správu a úpravu digitálních fotografií. Jedinečnou záležitostí byla ukázka profesionální techniky Canon, kterou na workshop přivezl Dan Drobný ze společnosti Foto CZ. Zájemci si tak mohli volně vyzkoušet v interiéru i exteriéru to nejlepší, co daný výrobce nabízí. Příležitost pořídit zajímavé snímky i odhalit krásy Chřibů měli fotografové při společném výstupu na rozhlednu Brdo nebo mnoha individuálních výletech do okolí. Workshop se konal pod záštitou místopředsedkyně Senátu Parlamentu České Republiky Aleny Gajdůškové a za přispění města Otrokovice.

Lenka Krupková

Fotografie: