Exkurze v závodě Jelínek a.s. – DISTILLERY LAND

Focení společného PF i exkurzi do vyhlášeného Distillery landu společnosti Rudolf Jelínek si nenechali ujít členové Fotoklubu Beseda Otrokovice. Za krásami valašského městečka Vizovice vyrazili také s kolegy z Frýdku-Místku. Časně ráno se zájemci o výlet sešli na otrokovickém vlakovém nádraží, kde hned z rána učinili za dost všem klubovým rituálům, vyslechli organizační pokyny, zakoupili lístky a nasedli na vlak, který zvolili jako pohodlnější, a pro skupiny příjemnější způsob dopravy. Vše probíhalo podle plánu do doby, než přišel průvodčí a oznámil cestujícím, nejen že České dráhy již vlastně neexistují a jsou rozděleny mezi pět společností, ale také informaci mnohem zásadnější a to, že ze Zlína do Vizovic budou muset využít přistavený autobus. Nezapomněl připomenout, abychom si připravili pytlíky.
Ve vlaku naráz zavládl neklid, přesto všichni doufali, že pět vagónů vlaku nahradí přiměřený počet autobusů. Nenahradil. Na nádraží čekal jeden kloubový autobus, do kterého se museli všichni doslova narvat. Situace se stávala kritickou na následujících zastávkách, kde přistupovali zejména starší dámy, členky Klubu českých turistů, které vyrazili na závěrečný výlet sezóny na Chrámečné. Téměř se nevlezli. Autobus věrně kopíroval trať vlaku, a tak nechybělo mnoho k využití pytlíků, na které průvodčí již ve vlaku upozorňoval. I přes všechna úskalí dorazili členové otrokovického fotoklubu v plném počtu do Vizovic a vyrazili k areálu společnosti Rudolf Jelínek, kde měli absolvovat exkurzi.
V Distillery Landu se blíže seznámili s tradicí a uměním přeměny ovocných plodů v kvalitní destiláty. Jako první v návštěvnickém centru shlédli naučný film, vyslechli vyprávění o původní „fabrice“ i tradičních výrobních postupech a nejmodernějších technologiích. Exkurzní trasa zahrnovala také představení destilační kolony firmy Arnold Holstein, provozu egalizace s obřími dřevěnými sudy, kde destiláty zrají, stáčírny a whiskovny. Inspirováni dřevěnými sudy, nafotili členové klubu společné PF 2012. Poté pokračovali do degustační místnosti, kde ochutnali zlatou slivovici, hruškovici a bylinný likér Praděd Bitter. Příjemný podzimní výlet byl zakončen návštěvou zámecké čokoládovny a blízké restaurace.

Lenka Krupková

Fotografie: