Výstava v galerii – Jan Kratochvíl – Kolodiové fotky

Zveme Vás na vernisáž s následnou výstavou kolodiových fotografií Jana Kratochvíla. Vernisáž se uskuteční 31.8.2015 od 18:00 hod v Městské Galerii Otrokovice.

Fotografická technika současnosti umožní zachytit digitální záznam téměř na jakémkoli multifunkčním přenosném zařízení. Možnost zaznamenat v podstatě cokoli je téměř neomezená a lidé toho samozřejmě využívají. Použití je nasnadě, ale dříve nebo později začnou lehce dosažitelné věci nudit. Hranici mezi digitální fotografií, grafikou či digitálním umění není lehké přesně určit. Co je vlastně současná fotografie?

Zkuste tedy alespoň na chvíli zapomenout na přítomný fotografický svět a pojďme se vrátit k technice, která byla oficiálně vynalezena v roce 1851 a přetrvala dodnes: fotografie tvořené mokrým kolodiovým procesem. Této technice se prakticky věnuji od jara roku 2012 a vytvořil jsem již několik set fotografií na sklo (Ambrotypie) nebo na kov (Ferotypie).

Pro zvládnutí tohoto procesu je třeba se také naučit se základní práci s chemií. Důležité je získat rutinní zkušenost, manuální zručnost a zejména mít trpělivost a nespoléhat se na náhodu i když jsou náhodné výsledky mnohdy překvapivé a esteticky působivé.

Tvorba jedné zdařilé fotografie může zabrat i několik hodin nebo celý den, anebo se vůbec nepodaří, ale to je na delší vyprávění. Co mne na této práci těší je ručně vytvářený výsledek a mimo jiné i uvědomění si životnosti díla. Je historicky doloženo, že při kvalitním zpracování a správném skladování vydrží minimálně 160 let.

Více fotografií od Honzy naleznete zde:

Web: JanKratochvil.com

Facebook: facebook.com/jan.kratochvil

Instagram: instagram.com/jankratochvil_com

Plakát Jan Kratochvíl
Plakát Jan Kratochvíl

 

Článek z novin o výstavě:

článek MF menší na FB dnes

 

Fotografie